SHREW, a general term applied to the species of the family Soricidae, order Insectivora (see vol. xv. p. 403), but in the British Isles more particularly to the common and to the lesser shrew (Sorex vulgaris, L., and S. pygmaeus, Pall.)....
The common shrew is, in England at least, by far the commoner of the two. It is a small animal about the size of the common mouse, which it somewhat resembles in the shape of its body, tail, and feet. But here the resemblance ends, for, unlike the mouse, it possesses a remarkably long and slender muzzle, with prominent nostrils, which project far beyond the lower lip; the eyes are very small and almost concealed by the fur; the ears are wide and short, scarcely rising above the long hairs surrounding them, and are provided internally with a pair of deep folds, capable, when laid forward, of closing the entrance; the tail, which is slightly shorter than the body (without the head), is quadrangular in shape and clothed more or less densely with moderately long hairs, terminating in a short pencil (in old individuals these hairs become worn away, so that in some specimens the tail is almost quite naked); the feet are five-toed, the toes terminating in slender, acutely pointed, non-retractile claws. The dentition is very peculiar and characteristic: there are in all thirty-two teeth, tipped with deep crimson; of these twelve only (the number is characteristic, with one exception only, of the family) belong to the lower jaw; of the remaining twenty ten occupy each side of the upper jaw, and of these the first three, as they are implanted in the premaxillary bone, are termed incisors. The first incisor is a large tooth with a long anterior caninelike cusp and a small posterior one; then follow two small unicuspidate teeth; these are succeeded by three similar progressively smaller teeth, whereof the first has been called a canine and the other two premolars; the next tooth, also a premolar, is a large multicuspidate tooth; and this is followed by three molars, of which the third is small with a triangular crown. In the lower jaw we find on each side anteriorly three teeth corresponding to the seven anterior teeth above, of which the first is almost horizontal in direction, its upper surface being marked by three notches, which receive the points of the three upper front teeth with which they come in contact when the jaws are closed; then follow two small teeth and three molars. The body is clothed with closely set uniformly long fur, very soft and dense, varying in colour from light reddish to dark brown above, rarely speckled over or spotted or even banded with white. The under surface of both the body and the tail is greyish; the basal four-fifths of all the hairs above and beneath are dark bluish grey; the hairs of the tail are less densely set and coarser. On each side of the body, at a point about one-third of the distance between the elbow and the knee, may be found, especially in the rutting season, a cutaneous gland covered by two rows of coarse inbent hairs. This gland secretes a peculiar fluid, on which the unpleasant cheesy odour of the animal depends, and which is evidently also protective, rendering it secure against the attacks of many predaceous animals.
The lesser shrew (S. pygmaeus) is much less abundant in England and Scotland, but comparatively common in Ireland, where the common shrew has not yet been found. It appears at first sight to be a diminutive variant of that species, which it closely resembles in external form. It was said to differ in having the tail longer than the body (without the head), whereas in the common shrew the body (without the head) is longer than the tail, and in the last unicuspidate upper molar tooth being comparatively larger and more external than in the other species. But the present writer has found these characters so exceedingly liable to variation as to be almost worthless; he has therefore discovered reliable points of distinction as follows:— in S. pygmaeus the third upper incisor (when the teeth are unworn) is shorter, or at least not longer than the next following tooth, whereas in S. vulgans it is always longer, and the length of the forearm and hand combined is very constantly 13 m.m. in the former species, while in the latter it is 17 m.m.
The habits of both the common and the lesser shrew correspond. They live generally in the neighbourhood of woods, making their nests under the roots of trees or in any slight depression, occasionally even in the midst of open fields, inhabiting the disused burrows of field-mice. Owing to their very small size, dark colour, rapid movements, and chiefly nocturnal habits they easily escape observation. They seek their food, which consists of insects, insect larvae, small worms, and slugs, under dead leaves, fallen trees, and in grassy places. Like the mole, they are very pugnacious, and if two or more are confined together in a limited space they invariably fight fiercely, the fallen becoming the food of the victorious. They also, like the mole, are exceedingly voracious, and soon die if deprived of food; and it is probably to insufficiency of food in the early dry autumnal season that the well-known immense mortality amongst these animals at that time of the year is due. The breeding season extends from the end of April to the beginning of August, and five to seven, more rarely ten, young may be found in their nests; they are naked, blind, and toothless at birth, but soon run about snapping at everything within reach, the anterior pair of incisors in both jaws quickly piercing the gum, followed by the last pair of upper premolars, which at birth form prominent elevations in the gum.
The alpine shrew (S. alpinus, Schinz), restricted to the alpine region of Central Europe, is slightly longer than the common shrew and differs from it conspicuously in its much longer tail, which exceeds the length of the head and body, in the colour of the fur, which is dark on both surfaces, and in the large size of the upper antepenultimate premolar.
The water-shrew (Crossopus fodiens, Pall.), the third and last species inhabiting England, differs from the common shrew in being considerably larger with a shorter and much broader muzzle, comparatively smaller eyes, and larger feet adapted for swimming,—the sides of the feet and toes being provided with comb-like fringes of stiff hairs. The tail is longer than the body (without the head) and possesses a well-developed swimming fringe of moderately long regularly ranged hairs, which extend along the middle of its flat under surface from the end of its basal third to its extremity. The fur of the body is long and very dense, varying much in colour in different individuals, and this has given rise to descriptions of many nominal species; the prevailing shades are dark, almost black, brown above, beneath more or less bright ashy tinged with yellowish; occasionally, sometimes in the same brood, we find some individuals with the under surface more or less dark coloured. In the number as well as in the shape of the teeth the water-shrew differs from the common shrew: there is a premolar less on each side above; the bases of the teeth are muck more prolonged posteriorly; and their cusps are much less stained brown, so that in old individuals with worn teeth they often appear altogether white. This species resembles the otter in its aquatic habits, swimming and diving with great agility. It frequents rivers and lakes, making its burrows in the overhanging banks, from which when disturbed it escapes into the water. Its food consists of the different species of water-insects and their larvae, small crustaceans, and probably the fry of small fishes. It is generally distributed throughout England, is less common in Scotland, but as yet it has not been recorded in Ireland.
The geographical range of the common shrew is exceedingly wide, extending eastwards through Europe and Asia (north of the Himalayas) to North America. The lesser shrew extends concomitantly through Europe and Asia to Saghalin Island; and specimens of the water-shrew have been brought from different parts of Europe and from Asia as far east as the Altai range. In Siberia the common shrew is abundant in the snow-clad wastes about the Olenek river within the arctic circle. Indeed the hardiness of this little animal, as well as of other species of red-toothed shrews, is very remarkable. In Dr C. H. Merriam’s Mammals of the Adirondack Region we find the following note on the habits of a common North American species (Blarina brevicauda) of an allied genus:—“The rigors of our northern winters seem to have no effect in diminishing its activity, for it scampers about on the snow during the severest weather, and I have known it to be out when the thermometer indicated a temperature of - 20° Fahr. It makes long journeys over the snow, burrowing down whenever it comes to an elevation that denotes the presence of a log or stump, and I am inclined to believe that at this season it must feed largely upon the chrysalides and larvae of insects that are always to be found in such places.” Other species of red-toothed shrews are restricted chiefly to North America, where they are found in much greater variety than in the Old World, though Crossopus is not represented. Its place is taken by two species of the genus Sorex (S. palustris, Richardson, east of the Rocky Mountains, and S. hydrodromus, Dobson, from Unalaska Island), provided, like the water-shrew, with pedal swimming fringes, but with the unfringed tail and dentition of the common shrew,—the first-named being about as large as the water-shrew, while the Unalaska species scarcely exceeds the size of the lesser shrew. Of the American forms S. bendiri, Merriam, is by far the largest known species of the genus. In it, as in many others inhabiting North America, the canine shows a tendency to diminish in size, which is more pronounced in S. richardsonii, Bachm., and in S. vagrans, Cooper ; in S. hoyi, Baird, it is rudimentary, and in S. crawfordi, Baird, altogether absent. The diminutive S. personatus, Geoff., widely distributed throughout temperate North America, resembles S. pygmaeus in its small size. Other red-toothed shrews belonging to the allied genus Blarvna, distinguished from Sorex by their dentition and by the remarkable shortness of the tail, are very common on and characteristic of the North American continent. All the red-toothed shrews (except the aquatic forms) closely resemble one another in habits, and Dr Merriam has made the highly interesting discovery that the common short-tailed North American shrew supplements its insectivorous fare by feeding on beech-nuts, which will account for the generally very worn state of the teeth in this species. In destroying great numbers of slugs, insects, and insect larvae they greatly aid the farmer in the preservation of his crops and merit protection. Although their penetrating odour renders them in a great measure safe from the attacks of rapacious mammals, they are destroyed in large numbers by nocturnal birds of prey.
[1,902 words — estimated reading time: 11 minutes]
SHREWSBURY, an old market-town, a municipal and parliamentary borough, and the county and assize town of Shropshire, England, is situated on a slightly elevated peninsula formed by a bend of the Severn, and on various railway lines, 30 miles south of Chester, and 163 northwest of London by the London and North-Western Railway, the distance by the Great Western being 171 miles. The Severn is crossed by three stone bridges,—the English bridge (re-erected 1774), on the east, consisting of seven semicircular arches; the Welsh bridge (re-erected 1795), of five arches, on the west; and the Kingsland bridge (opened in 1882), of iron on the bow and girder principle. The streets are hilly and irregular, but strikingly picturesque from their number of antique timber houses, among which may be mentioned that in Butcher Row formerly the town residence of the abbot of Lilleshall, and the old council-house overlooking the Severn, erected in 1502 for the presidents of the council of the Welsh marches. Of the town ramparts built in the reign of Henry III. the principal remains are a small portion on the north side called the Roushill walls, and another portion on the southwest, used as a public walk, on which stands a square embattled tower. The castle built by Roger de Montgomery was dismantled in the reign of James II., but there still remain the archway of the interior gateway, the walls of the inner court, and two large round towers of the time of Edward I. Roger de Montgomery also founded in 1083 the abbey of St Peter and St Paul, which was of great extent and very richly endowed. At the dissolution it was destroyed, except part of the nave and the western tower of the church, which have been converted into a parish church, under the name of the church of the Holy Cross. The ...other churches of special interest are St Mary’s, founded in. the 10th century, a fine cruciform structure with a tower and spire 222 feet in height, displaying examples of various styles of architecture from Early Norman to Perpendicular,—the base of the tower, the nave, and the doorways being Norman, the transept Early English, and the aisles 15th century, while the interior is specially worthy of notice for its elaborate details, its stained glass, and its ancient monuments; St Julian’s, originally built before the Conquest, but rebuilt in 1748, except the tower, the older portion of which is Norman and the upper part 15th century; St Alkmond’s, also dating from the 10th century, but rebuilt towards the close of the 18th century, with the exception of the tower and spire; and St Giles’s, dating from the time of Henry I., much altered at various periods, but still retaining its ancient nave and chancel. The old church of St Chad, supposed to have occupied the site of a palace of the princes of Powis, was destroyed by the fall of the tower in 1788, and of the ancient building the bishop’s chancel alone remains. The new church of St Chad was built on another site in 1792. There are still slight remains of the abbey of Greyfriars founded in 1291, and of the Augustine friary founded in 1255. The old buildings completed in 1630 for the free grammar-school of Edward VI., founded in 1551, are now occupied by the county museum and free library, the school having been removed in 1882 to new buildings at Kingsland. Among the principal secular buildings of the town are the fine market-house in the Elizabethan style (completed according to an inscription over the northern arch in 1595), the shire hall (rebuilt in 1837, and again, after a fire, in 1883), the music-hall buildings (1840), the general market and corn exchange (1869), the working-men’s hall (1863), the drapers’ hall (an old timbered structure dating from the 16th century), the theatre (1834), and the post-office (1877). The principal benevolent institutions are the county infirmary (1747), Millington’s hospital (1734), and the eye, ear, and throat hospital (1881). A monument to Lord Clive was erected in the market-place in 1860, and a Doric memorial pillar to General Lord Hill in 1816 at the top of the Abbey Foregate. The town racecourse occupies a portion of the “Soldiers’ Piece,” where Charles I. addressed his army in 1642. To the south-west of the town is a fine park, 23 acres in extent, known as the Quarry, adorned by a beautiful avenue of lime trees. Formerly Shrewsbury was one of the principal marts for Welsh flannel, but this trade has now in great part ceased. Glass-staining, the spinning of flax and linen yarn, iron-founding, brewing, malting, the preparation of brawn, and the manufacture of the well-known Shrewsbury cakes are now the principal industries. The population of the municipal and parliamentary borough (area, 3674 acres) in 1871 was 23,406, and in 1881 it was 26,478.
Shrewsbury, anciently called Pengwerne, was founded in the 5th century as a defence against the inroads of the Saxons, and became the seat of the princes of Powis. After its conquest by the Saxons its name was changed to Scrobbesbyrig, altered gradually into Sloppesbury, Shrewsbury, and Salop. It became one of the principal cities of the Saxon kingdom, and a mint was established there by Athelstan about 925. After the Norman Conquest it was included in the earldom of Shrewsbury bestowed by William I. on Roger de Montgomery, who erected a strong castle on the site of the ancient Saxon fortress. But in 1067 it was besieged by Owen Gwynedd, prince of Wales, till relieved by William, who marched specially to its assistance from York. On the rebellion of Robert de Belesme, son of the first earl of Shrewsbury, the castle and town were attacked by Henry I. and surrendered in 1102. During the wars of the next two centuries the town was frequently attacked and plundered by the Welsh, being captured by Llewelyn in 1215, surrendered to the English in 1221, plundered by the earl of Pembroke in 1223, burnt by Llewelyn ap Jorwerth in January 1234, taken by Simon de Montfort in 1264, and restored to the crown in 1265. In 1267 Henry III. assembled his army there, to threaten the Welsh, but peace was restored without bloodshed, after which he strengthened its fortifications. Edward I. in 1277 made it the seat of his government, and removed to it the Courts of Exchequer and King’s Bench. In 1283 he held a parliament there for the trial of David, the last of the royal princes of Wales, who was dragged through the streets of the town and afterwards hanged and quartered. At a parliament held in Shrewsbury in January 1398 Richard II. assumed the title of Earl of Chester. Near the town was fought, 23d July 1403, the battle of Shrewsbury, described in Shakespeare’s Henry IV, when the king defeated the earl of Northumberland with great slaughter, Hotspur, the earl’s son, being among the slain. It became the headquarters of Charles I., 20th September 1642, but was taken by the Parliamentarians in February 1645. The town from the reign of William I. to that of James II. received no less than thirty-two charters, its first governing charter being obtained from Richard I. It returned two members to parliament from the reign of Edward I. until 1885, when it was allowed only one.
See Phillips, History and Antiquities of Shrewsbury, 1779; Owen and Blakenay, History of Shrewsbury, 1825; Pidgeon, Memorials of Shrewsbury, 1S57.
SHREWSBURY, Earls of. See Talbot.
[1,273 words — estimated reading time: 8 minutes]
