FLYING and FLYING MACHINES. See Flight.
[6 words — estimated reading time: 1 minute]
FLYING FOX, or more correctly Fox Bat, a name applied to a family of fruit-eating bats (Pteropidae), found only in the Eastern hemisphere, and there confined to the tropical regions and Australia. It comprises 9 genera and 65 species, a considerable proportion of which occur in the islands of the Malay Archipelago. They are also found throughout Africa, and extend northward and eastward to China and Japan, and southward to Tasmania. They are likewise included among the few indigenous mammals of the South Sea Islands, being found in Samoa and the Marianne Islands. The flying foxes are the largest of the bats, the kalong of Java (Pteropus edulis) measuring nearly a foot and a half in length, and having an expanse of wing-mem brane measuring nearly five feet across. The flesh of this species is esteemed a delicacy in many parts of Malaya; but its use in this respect by no means compensates for the enormous amount of fruit which it destroys. The flying foxes are gregarious, nocturnal animals, suspending themselves during the day head downwards by thousands from the branches of trees, where with their wings gathered about them, they bear some resemblance to huge shrivelled-up leaves, or to clusters of some peculiar fruit. In Batchian, according to Wallace, they suspend themselves chiefly from the branches of dead trees, where they are easily caught or knocked down by sticks, the natives carrying them home in basketfuls. They are then cooked with abundance of spices, and “are really very good eating, something liko hare.” Towards evening these bats bestir themselves, and fly off in companies to the village plantations, where they feed on all kinds of fruit, and so numerous and voracious are they, that no garden crop has much chance of being gathered which is not specially ...protected from their attacks. The flying fox of India (JPteropus medius) is a smaller species, but is found in great numbers wherever fruit is to be had in the Indian peninsula. Of this species Mr Francis Day, who has had special opportunities of studying it, says —“In their diet they are exclusively frugivorous, and they do very great injury to cocoa-nut plantations and mango gardens. Their habits are very intemperate; and they often pass the night drinking the toddy from the chatties in the cocoa-nut trees, which results either in their returning home in the early morning in a state of extreme and riotous intoxication, or in being found the next day at the foot of the trees sleeping off the effects of their midnight debauch.” No fossil fox-bats have yet been found.
[437 words — estimated reading time: 3 minutes]
FLYING-FISH are of two different kinds. The one (Dactylopterus) belongs to the Gurnard family (Triglidae), and is more properly called Flying Gurnard; the other (Exocaetus) has been called Flying Herring, though more nearly allied to the Gar-pike than to the Herring. Some other fishes with long pectoral fins (Pterois) have been stated to be able to fly, but this has been proved to be incorrect. The Flying Gurnards are much less numerous than the Exocaeti with regard to individuals as well as species, there being only three or four species known of the former, whilst more than fifty have been described of the latter, which, besides, are found in numerous shoals of thousands. The Bactylopteri may be readily distinguished by a large bony head armed with spines, hard keeled scales, two dorsal fins, <fcc. The Exocaeti have thin, deciduous scales, only one dorsal fin, and the ventrals placed far backwards, below the middle of the body; some have long barbels at the chin. In both kinds the pectoral fins are greatly prolonged and enlarged, modified into an organ of flight, and in many species of Exocaetus the ventral fins are similarly enlarged, and evidently assist in the aerial evolutions of these fishes. Flying fishes are found in the tropical and subtropical seas only, and it is a singular fact that the geographical distribution of the two kinds is nearly identical. The literature on the subject of flying fishes is very extensive, and great diversity of opinion exists among observers as regards the mode and power of their flight; but the most reliable agree that the fishes do not leave the water for the purpose of catching insects, and that they are unable to move their fins in the manner of a bat or bird, or to change voluntarily the direction of their flight, or to fly ...beyond a very limited distance. The most recent inquiries are those of K. Möbius (Die Bewegungen der Fliegenden Fische durch die Luft, Leip. 1878, 8vo), the chief results of which may be summed up thus. Flying fish are more frequently observed in rough weather and in a disturbed sea than during calms; they dart out of the water when pursued by their enemies or frightened by an approaching vessel, but frequently also without any apparent cause, as is also observed in many other fishes; and they rise without regard to the direction of the wind or waves. The fins are kept quietly distended, without any motion, except an occasional vibration caused by the air whenever the surface of the wing is parallel with the current of the wind. Their flight is rapid, but gradually decreasing in velocity, greatly exceeding that of a ship going 10 miles an hour and a distance of 500 feet. Generally it is longer when the fishes fly against, than with or at an angle to, the wind. Any vertical or horizontal deviation from a straight line is not caused at the will of the fish, but by currents of the air; thus they retain a horizontally straight course when flying with or against the wind, but are carried towards the right or left whenever the direction of the wind is at an angle with that of their flight. However, it sometimes happens that the fish during its flight immerses its caudal fin in the water, and by a stroke of its tail turns towards the right or left. In a calm the line of their flight is always also vertically straight or rather parabolic, like the course of a projectile, but it may become undulated in a rough sea, when they are flying against the course of the waves; they then frequently overtop each wave, being carried over it by the pressure of the disturbed air. Flying fish often fall on board of vessels, but this never happens during a calm or from the lee side, but during a breeze only and from the weather side. In day time they avoid a ship, flying away from it, but during the night, when they arc unable to see, they frequently fly against the weatherboard, where they are caught by the current of the air, and carried upwards to a height of 20 feet above the surface of the water, whilst under ordinary circumstances they keep close to it. All these observations point clearly to the fact that any deflexion from a straight course is due to external circumstances, and not to voluntary action on the part of the fish.
[752 words — estimated reading time: 5 minutes]
