JACKAL(Canis aureus'), a carnivorous mammal belonging to the dog family. (Canidae), and believed by many naturalists to be one of the species from which certain of the semi-domesticated dogs of Asia and North Africa have been derived. It is dog-like in external appearance, and there is, according to Geoffroy Saint Hilaire, no constant difference between its structure and that of the small canine races. It resembles them in dentition, in the roundness of its eye pupils, in its period of gestation, and to a large extent also in its habits, while like the dog it is subject to hydrophobia. It grows to a height of 15 inches at the shoulders, and to a length of about 2 feet, exclusive of its bushy fox-like tail. Its fur is of a greyish-yellow colour, darker on the back and lighter coloured beneath. An excrescence consisting of a horny cone, half an inch in length, and concealed by a tuft of hair, is, according to Emerson Tennent, sometimes found on the head of the jackal. The Singhalese aver that it is only found on the leader of the pack, and they esteem it as an invaluable talisman. Jackals, of which there are several well-marked varieties, are widely distributed throughout southern Asia and the north of Africa. They are nocturnal animals, concealing themselves until dusk in woody jungles and other natural lurking places, thereafter sallying forth in packs, which sometimes number two hundred individuals, and visiting farmyards, villages, and towns in search of food. This consists for the most part of the smaller mammals and poultry, although their association in packs enables them also to hunt down antelopes and sheep. When unable to obtain living prey, they feed upon carrion and refuse of all kinds, and are thus useful in removing putrescent matter from the streets of ...Eastern towns. They are also fond of grapes and other fruits, and are thus the pests of the vineyard as well as the poultry-yard. The cry of the jackal has been described as even more appalling than that of the hyaena, a shriek from one member of a pack being the signal for a general chorus of screams, which is kept up during the greater part of the night. In India these animals are occasionally hunted with foxhounds and greyhounds, and from their extreme cunning and pluck they are said to afford excellent sport. When brought to bay, they frequently turn upon their assailants and inflict severe wounds with their teeth; at other times they have been known to feign death as a means of escape. Jackals are readily tamed; and domesticated individuals are said, when called by their masters, to wag their tails, crouch, and throw themselves on the ground, and otherwise behave in a dog-like fashion. The jackal, like the fox, has a peculiarly offensive odour, due to the secretion of a gland at the base of the tail, but in domesticated specimens this odour is much fainter than in the wild forms.
JACKDAW, or simply Daw (Old Low German, Daha; Dutch, Kaauw), the prefix being doubtless imitative of the bird’s cry, as indeed is probably the substantive name —one of the smallest species of the genus Corvus (Crow, vol. vi. p. 617), and a very well known inhabitant of Europe, the C. monedula of ornithologists. In some of its habits it much resembles its congener the Rook (q.vi), with which it constantly associates during a great part of the year; but, while the Rook only exceptionally places its nest elsewhere than on the boughs of trees and open to the sky, the Daw almost invariably chooses holes, whether in rocks, hollow trees, rabbit-burrows, or buildings. Nearly every church-tower and castle, ruined or not, is more or less numerously occupied by Daws, and if they are not also tenants with us of our own dwellings, it is because convenient recesses are therein ordinarily wanting. Yet our chimneys frequently give them the accommodation they desire, much to the annoyance of the householder, who finds the funnel choked by the quantity of sticks brought together by the birds, since their industry in collecting materials for their nests is as marvellous as it often is futile. In some cases the stack of loose sticks piled up by Daws in a belfry or tower has been known to form a structure 10 or 12 feet in height, and hence this species may be accounted one of the greatest nest-builders in the world. The style of architecture practised by the Daw thus brings it more than the Rook into contact with man, and its familiarity is increased by the boldness of its disposition, which, though tempered by discreet cunning, is hardly surpassed among birds. Its small size, in comparison with most of its congeners, alone incapacitates it from inflicting the serious injuries of which ...some of them are often the authors, yet its pilferings are not to be denied, though on the whole its services to the agriculturist are great, for in the destruction of injurious insects it is hardly inferior to the Rook, and it has the useful habit of ridding sheep, on whose backs it may be frequently seen perched, of some of their parasites.
The Daw displays the glossy black plumage so char acteristic of the true Crows, varied only by the hoary grey of the ear-coverts, and of the nape and sides of the neck, which is the mark of the adult; but examples from the east of Europe and western Asia have these parts much lighter, passing into a silvery white, and hence have been deemed by some authorities to constitute a distinct species (C. collaris, Drumm.). Further to the eastward occurs the C. dauuricus of Pallas, which has not only the collar broader and of a pure white, but much of the lower parts of the body white also. Japan and northern China are inhabited also by a form resembling that of western Europe, but wanting the grey nape of the latter. This is the C. neglectus of Professor Schlegel, and is said by Mr Dresser, on the authority of Swinhoe, to interbreed frequently with C. dauuricus. These are all the birds that seem entitled to be considered Daws, though Mr Sharpe (Cat. B. Brit. Museum, vol. iii. p. 24) associates with them (under the little-deserved separate generic distinction Colοeus) the Fish-Crow of North America, which appears both in structure and in habits to be a true Crow. (a. n.)