DUCK, a word cognate with the Dutch Duycker (Germ. Tauch-ente— and in Bavaria Duck-antl), the general English name for a large number of birds forming the greater part of the Family Anatidae of modem ornithologists. Technically the term Duck is restricted to the female, the male being called Drake, and in one species Mallard (Fr. Malart')....
The Anatidae may be at once divided into six more or less well marked Subfamilies—(1) the Cygninae or Swans, (2) the Anservnae or Geese—which are each very distinct, (3) the Anatinae or Freshwater-Ducks, (4) those commonly called Fuligulinae or Sea-Ducks, (5) the Erismaturiuae or Spiny-tailed Ducks, and (6) the Merginae or Mergansers. Of the Anatinae, which may be considered the typical group, we propose to treat here only, and especially of the Anas boschas of Linnaeus, the common Wild Duck, which from every point of view is by far the most important species, as it is the most plentiful, the most widely distributed, and the best known—being indeed the origin of all our domestic breeds. It inhabits the greater part of the northern hemisphere, reaching in winter so far as the Isthmus of Panama in the New World, and in the Old being abundant at the same season in Egypt and India, while in summer it ranges throughout the Fur-Countries, Greenland, Iceland, Lapland, and Siberia. Most of those which fill our markets are no doubt bred in more northern climes, but a considerable proportion of them are yet produced in the British Islands, though not in anything like the numbers that used to be supplied before the draining of the great Fen-country and other marshy places. The Wild Duck pairs very early in the year—the period being somewhat delayed by hard weather, and the ceremonies of courtship, which require some little time. Soon after these are performed, the respective couples separate in search of suitable nesting-places, which are generally found, by those that remain with us, about the middle of March. The spot chosen is sometimes near a river or pond, but often very far removed from water, and it may be under a furze-bush, on a dry heath, at the l>ottom of a thick hedge-row, or even in any convenient hole in a tree. A little dry grass is generally collected, and on it the eggs, from 9 to 11 in number, are laid. So soon as incubation commences the mother begins to divest herself of the down which grows thickly beneath her breastfeathers, and adds it to the nest-furniture, so that the eggs are deeply imbedded in this heat-retaining substance—a portion of which she is always careful to pull, as a coverlet, over her treasures when she quits them for food. She is seldom absent from the nest, however, but once, or at most twice, a day, and then she dares not leave it until her mate after several circling flights of observation has assured her she may do so unobserved. Joining him the pair betake themselves to some quiet spot where she may bathe and otherwise refresh herself. Then they return to the nest, and after cautiously reconnoitring the neighbourhood, she loses no time in reseating herself on her eggs, while he, when she is settled, repairs again to the waters, and passes his day listlessly in the company of his brethren, who have the same duties, hopes, and cares. Short and infrequent as are the absences of the Duck when incubation begins, they become shorter and more infrequent towards its close, and for the last day or two of the 28 necessary to develop the young it is probable that she will not stir from the nest at all. When all the fertile eggs are hatched her next care is to get the brood safely to the water. This, when the distance is great, necessarily demands great caution, and so cunningly is it done that but few persons have encountered the mother and offspring as they make the dangerous journey. If disturbed the young instantly hide as they best can, while the mother quacks loudly, feigns lameness, and flutters off to divert the attention of the intruder from her brood, who lie motionless at her warning notes. Once arrived at the water they are comparatively free from harm, though other perils present themselves from its inmates in the form of Pike and other voracious fishes, which seize the Ducklings as they disport in quest of insects on the surface or dive beneath it. Throughout the summer the Duck continues her care unremittingly, until the young are full grown and feathered; but it is no part of the Mallard’s duty to look after his offspring, and indeed he speedily becomes incapable of helping them, for towards the end of May he begins to undergo that extraordinary additional moult which has already been mentioned (Birds, vol. iii. p. 776), loses the power of flight, and does not regain his full plumage till autumn. About harvest-time the young are well able to shift for themselves, and then resort to the corn-fields at evening, where they fatten on the scattered grain. Towards the end of September or beginning of October both old and young unite in large flocks and betake themselves to the larger waters, many of which are fitted with the ingenious appliances for catching them known as Decoys. These are worked on all favourable occasions during the winter, but the numbers taken vary greatly—success depending so much on the state of the weather. If long-continued frost prevail, most of the Ducks resort to the estuaries and tidal rivers, or even leave these islands almost entirely. Soon after Christmas the return-flight commences, and then begins anew the course of life already described.
The domestication of the Duck is doubtless very ancient, but evidence on this head is exceedingly imperfect. Several distinct breeds have been established, of which the most esteemed from an economical point of view are those known as the Rouen and Aylesbury: but perhaps the most remarkable deviation, from the normal form is the so-called Penguin-Duck, in which the bird assumes an upright attitude and its wings are much diminished in size. A remarkable breed also is that often named (though quite fancifully) the “Buenos-Ayres” Duck, wherein the whole plumage is of a deep black, beautifully glossed or bronzed. But this saturation, so to speak, of colour only lasts in the individual for a few years, and as the birds grow older they become mottled with white, though as long as their reproductive power lasts they “breed true.” The amount of variation in domestic Ducks, however, is not comparable to that found among Pigeons, no doubt from the absence of the competition which Pigeon-fanciers have so long exercised. One of the most curious effects of domestication in the Duck, however, is, that whereas the wild Mallard is not only strictly monogamous, but, as Waterton believed, a most faithful husband—remaining paired for life, the civilized Drake is notoriously polygamous.
Very nearly allied to the common Wild Duck are a considerable number of species found in various parts of the world in which there is little difference of plumage between the sexes—both being of a dusky hue—such as Anas obscura of North America, A. superciliosa of Australia, A. poecilorhyncha of India, A. melleri of Madagascar, A. xanthorhyncha of South Africa, and some others.
It would be impossible here to enter upon the other genera of Anatinae. We must content ourselves by saying that both in Europe and in North America there are the groups represented by the Shoveller, Garganey, Gadwall, Teal, Pintail, and Widgeon—each of which, according to some systematists, is the type of a distinct genus. Then there is the group Aix with its beautiful representatives the Wood-Duck (A. sponsa) in America and the Mandarin-Duck (A. galericulatcC) in Eastern Asia. Besides there are the Sheldrakes (Tadornaf confined to the Old World and remarkably developed in the Australian Region; the Musk-Duck (Cαmnα) of South America, which is often domesticated and in that condition will produce fertile hybrids with the common Duck; and finally the Tree-Ducks (Den-drocygna), which are almost limited to the Tropics, (a. n.)
[1,390 words — estimated reading time: 8 minutes]
DUCKWORTH, Sir John Thomas (1748-1817), admiral, was born at Leatherhead, in Surrey, on the 28th February 1748. He entered the navy in 1759, and obtained his commission as lieutenant in June 1770, when he was appointed to the “Princess Royal,” the flagship of Admiral Byron, in which he sailed to the West Indies. While serving on board this vessel he took part in the engagement with the French fleet under Count D’Estaing. In July 1779 he became commander, and was appointed to the “Rover” sloop; in June of the following year he atttained the rank of post-captain. Soon afterwards he returned to England in charge of a convoy. The outbreak of the war with France gave him his first opportunity of obtaining marked distinction. Appointed first to the “Orion” and then to the “Queen” in the Channel Fleet, under the command of Lord Howe, he took part in the three days’ naval engagement with the Brest fleet, which terminated in a glorious victory on the 1st June 1794. For his conduct on this occasion he received a gold medal and the thanks of Parliament. He next proceeded to the West Indies, where he was stationed for some time at St Domingo. In 1798 he commanded the “Leviathan” in the Mediterranean, and had charge of the naval detachment which, in conjunction with a military force, captured Minorca. Early in 1799 he was raised to the rank of rear-admiral, and sent to the West Indies to succeed Lord Hugh Seymour. During the voyage out he captured a valuable Spanish convoy of eleven merchantmen. In March 1801 he was the naval commander of the combined force which reduced the islands of St Bartholomew and St Martin, a service for which he was rewarded with the order of the Bath and a pension of =£1000 a year. Promoted to be vice-admiral of the blue, he was ...appointed in 1804 to the Jamaica station. Two years later, while cruising off Cadiz with Lord Collingwood, he was detached with his squadron to pursue a French fleet that had been sent to the relief of St Domingo. He came up with the enemy on the 6th February 1806, and, after two hours’ fighting, inflicted a signal defeat upon them, capturing three of their five vessels and stranding the other two. For this, the most distinguished service of his life, he received the thanks of the Jamaica Assembly, with a sword of the value of a thousand guineas, the thanks of the English Parliament, and the freedom of the city of London. In 1807 he was again sent to the Mediterranean to watch the movements of the Turks. In command of the “Royal George” he forced the passage of the Dardanelles, but sustained considerable loss in effecting his return, the Turks having strengthened their position. He held the command of the Newfoundland fleet for four years from 1810, and at the close of that period he was made a baronet. In 1815 he was appointed to the chief command at Plymouth, which he held until his death on the 14th April 1817. Sir John Duckworth sat in Parliament for some time as member for New Romney.
[533 words — estimated reading time: 4 minutes]
